Ini adalah salah satu permata di Taman Negara dan tempat kegemaran pengunjung ke taman ini. Anda boleh melihat  keindahan alam Taman Negara seperti apa yang anda lihat gambar-gambar yang paling banyak dipromosikan.

Lata Berkoh adalah lata yang menakjubkan. Terdapat kolam dalam di bawah lata, dengan air bawah air yang sangat kuat dan sangat sejuk. Tolong jangan berenang, berbahaya! Hanya berehat dan nikmati jeram dari kawasan berbatu sambil makan tengahari berkelah anda.

Untuk sampai ke sana dengan bot kayu sentiasa pilihan yang paling popular. Ini kerana hutan trekking untuk 8.5KM dari Kuala Tahan agak sukar untuk orang biasa.

Perjalanan di Sungai Tahan mengambil masa kira-kira sejam bergantung kepada paras sungai. Sungai Tahan terdapat di banyak tempat yang dipenuhi dengan pokok-pokok Neram yang besar, bersandar, membentuk gerbang di atas air, batang dan cawangannya dipenuhi dengan pakis dan orkid.

Bot itu berhenti kira-kira 500m dari lata. Kemudian anda perlu berjalan melalui laluan mudah berjalan di sepanjang tebing sungai ke lata.

Selepas anda berpuas hati dengan Lata Berkoh, sudah tiba masanya untuk anda kembali ke hilir. Pastikan mata dan telinga anda terbuka sepanjang perjalanan anda. Menghayati bunyi habitat hutan semulajadi dan melihat burung burung.

Bot itu berada di bawah pengurusan jabatan Hidupan Liar. Untuk keselamatan, sila tempah terlebih dahulu kerana bot adalah terhad. Kadarnya ialah RM240.00 setiap bot untuk 4 orang. Kadang-kadang, anda boleh mendapatkan perkhidmatan bot yang tersedia dari penduduk kampung.

Sumber : http://www.tamannegara.asia/lata-berkoh/