Taman Negara telah ditubuhkan pada tahun 1939 dan merupakan Taman Negara yang pertama dan terbesar di Malaysia. Ia juga merupakan salah satu daripada hutan hujan tertua di dunia, yang dianggarkan berusia 130 juta tahun. Kepelbagaian flora dan fauna di sini, menjadikannya salah satu ekosistem terkaya di dunia.

Mutiara Taman Negara Resort mempunyai persekitaran hutan hujan yang menakjubkan yang menghadap ke sungai Tembeling dan Tahan. Sebagai satu-satunya Resort di dalam sempadan Taman Negara, ia adalah tempat yang ideal untuk menerokai kawasan sekitarnya. Penginapan di dalam chalet kayu gaya Malaysia yang selesa dengan pancuran mandian panas dan sejuk, penghawa dingin, televisyen, peti sejuk mini, kemudahan membuat kopi & teh dan kipas siling. Mutiara Taman Negara merupakan resort yang terbesar di Taman Negara Pahang terletak di seberang sungai Pahang mempunyai banyak resort mengikut spesifikasi seperti banglo, chalet Suite, triple bed chalet, chalet family, Chalet Dan Camping. 

Sumber dari : https://www.mutiaratamannegara.com/


 

Lata Layang-Layang yang terletak di kampung pagi jerantut pahang merupakan tempat pelancongan yang menjadi tumpuan bagi pencinta alam semula jadi. Keindahan yang terdapat di lata layang-layang amat lah cantik terdapat ramai pelancong datang untuk melihat keindahan dan bermandi manda disitu. Jarak perjalanan dari kampung kuala tahan ke kampung pagi mengambil masa selama 30 minit menaiki kenderaan. Manakala untuk ke lata layang layang pengunjung perlu berjalan kaki  selama satu jam setengah.

Sumber : Google Image


Terdapat banyak gua batu kapur yang menarik di Taman Negara. Gua Kepayang Kecil dan Kepayang Besar di antara gua-gua yang popular ini. Anda boleh pergi ke sana sama ada dengan trekking atau bot dari Kuala Tahan ke Kuala Terenggan atau Kuala Keniam kemudian teruskan dengan trekking ke gua-gua.

Gua-gua ini terletak di hutan dalaman yang sebenar. Mereka popular di kalangan pelancong asing yang ingin menikmati pengalaman trekking dalaman yang sebenar dan bermalam di dalam gua-gua. Jarak jarak berjalan kaki panjang diperlukan untuk mencapai Gua Kepayang Kecil (16.7 km) dan Gua Kepayang Besar (17.7 km)

Laluan alternatif adalah dengan bot dari Kuala Tahan ke Kuala Terenggan atau Kuala Keniam. Kemudian diikuti oleh trekking 3 - 6 jam ke gua-gua. Gua Kepayang Besar adalah gua utama dengan bilik besar dan bilik di dalamnya untuk bergerak dan popular untuk bermalam.

Sumber : https://www.tamannegara.asia/gua-kepayang-kepayang-caves/


 

Terdapat banyak kawasan sukan berenang di Taman Negara, dan Lubuk Simpon adalah yang paling dekat dengan HQ Perhilitan, kira-kira 500 meter sahaja. Ia terletak di Sungai Tahan dan boleh diakses 15 - 30 minit trekking atau 5 -10 minit dengan bot.

Hulu Sungai Tahan terletak di bahagian paling dalam Taman Negara. Tiada kediaman manusia dan aktiviti manusia. Oleh itu, air bersih dan segar. Biasanya, selepas hari hujan, warna berubah menjadi coklat kerana mineral dan perubahan sungai.

Dalam kolam renang bervariasi dan berubah dari semasa ke semasa. Adalah lebih baik bagi anda untuk mendapatkan nasihat daripada panduan alam sekiranya anda tidak terlalu yakin tentang kedalaman bintik-bintik. Secara umum, semakin gelap permukaan tempat semakin mendalam.

Yang kuat di bawah air semasa memerlukan keupayaan anda untuk berenang. Bagi mereka yang tidak begitu yakin dengan keupayaan mereka atau anak-anak, anda dinasihatkan untuk berenang atau mencelup di kawasan cetek di sepanjang tebing sungai.

Sumber : https://www.tamannegara.asia/lubuk-simpon/


 

Bumbun Kumbang atau Kumbang Hide terletak sekitar 11 km dengan trekking melalui Sg Tembeling Trail (Kuala Tahan - Bukit Indah - Kuala Teranggan - Kumbang Hide). Laluan alternatif adalah melalui Kuala Tahan - Lubuk Lesong - Bumbun Kumbang, kira-kira 10.9 km jarak trekking. Bumbun ini terkenal di kalangan pelancong yang ingin mengalami hutan dalaman yang sebenar.

Jika mahu memendekkan jarak trek, atau masa, pergi dengan bot ke Kuala Terenggan, kemudian pergi ke Bumbun Kumbang  yang hanya mengambil masa 45 minit - 1 jam 45 minit.

Bumbun Kumbang adalah salah satu tempat terbaik untuk bermalam dan memerhatikan hidupan liar pada waktu malam. Antara yang diperhatikan seperti Seladang (Gaur), Tapir, dan lain-lain. Bumbun ini boleh menampung sehingga 8 orang dan dilengkapi dengan bilik mandi.

Sumber : https://www.tamannegara.asia/bumbun-kumbang-kumbang-hide/


Sub-kategori