Kebanyakan remaja menggemari minuman berkarbonat berikutan rasanya yang lazat. Namun, minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yang tinggi yang boleh meningkatkan risiko penyakit kronik seperti kencing manis.

Selain itu, gas karbon dioksida juga dimasukkan ke dalam minuman berkarbonat untuk menjadikannya β€˜bergas’ dan meningkatkan kelazatannya.

Oleh itu, orang ramai hendaklah mengehadkan minuman berkarbonat dalam menu harian bagi mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan agar kekal sihat.

Sumber : https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia

MENGEHADKAN-MINUMAN-BERKARBONAT-.jpg


 

386512006_715007817327891_487650914527664003_n.jpg

Penggunaan rokok elektronik atau vape boleh mendatangkan kemudaratan kepada penggunanya. Antara penyakit baru yang dikesan adalah E-Cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury atau EVALI.
Bahan-bahan yang terkandung di dalam cecair rokok elektronik apabila dipanaskan akan menghasilan bahan kimia yang boleh memberikan kesan keradangan kepada lapisan paru-paru dan menyebabkan penyakit EVALI.
Kenali apa itu EVALI dan gejala EVALI. Jangan mula merokok sama ada rokok konvensional atau rokok elektronik/vape.
 
Bagi mereka yang merokok atau menggunakan rokok elektronik, anda dinasihatkan untuk mendapatkan perkhidmatan rawatan di Klinik Berhenti Merokok yang disediakan di klinik kesihatan berdekatan atau melayari laman sesawang www.jomquit.com.
 

 

375065204_697497365745603_3939989299250653512_n.jpg

Kebanyakan kuih-muih dan minuman harian seperti teh dan minuman berkarbonat mengandungi gula yang tinggi. Pengambilan gula secara berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit kencing manis dan penyakit kardiovaskular. Oleh itu, orang ramai perlu peka terhadap makanan dan minuman yang diambil dan mematuhi saranan pengambilan gula tambahan untuk mencegah penyakit tidak berjangkit (NCD) berkaitan pemakanan.


Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral πŸ’πŸ“πŸ‡πŸŽπŸ‰πŸŒπŸπŸπŸ₯πŸ₯₯🌢️πŸ₯•πŸ₯¬πŸ₯¦πŸ₯’πŸ₯—πŸ†πŸŒ½πŸ₯”πŸ…
Selain itu, ia juga mempunyai kandungan air yang tinggi dan serat yang membantu melancarkan proses penghadaman.
Oleh itu, orang ramai hendaklah memilih buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebagai hidangan harian serta menggunakan kaedah memasak sayur yang sesuai seperti kaedah kukus untuk mengekalkan zatnya demi memperoleh manfaatnya untuk kesihatan tubuh.
 
 
LEBIHKAN-PENGAMBILAN-BUAH-BUAHAN-DAN-SAYUR-SAYURAN.jpg
Hai semua. 
 
Anda tahu apa maksud X-Break ??
 
X-Break adalah aktiviti fizikal atau regangan ringkas yang dilaksanakan dalam masa 3-5 minit setelah duduk yang lama melebihi 2 jam.
 
Dapatan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi 2022 dalam kalangan remaja menunjukkan 2 daripada 3 remaja mengamalkan aktiviti sedentari.
 
Jadi, mari kita berubah dengan mengaktifkan diri setiap hari. Jom buat X-Break.
 
 
X-BREAK.jpg